Kogo przygotowujemy?
Specjalność ta przygotowuje do pracy w trzech ważnych dziedzinach gospodarki: hotelarstwie, gastronomii i turystyce wiejskiej. Podejmując studia na specjalności hotelarstwo z gastronomią oraz agroturystyka poznasz zasady zarządzania hotelami i restauracjami oraz ekonomiki i organizacji hotelarstwa. Zdobędziesz wiedzę na temat zasad zdrowego żywienia, systemów rezerwacyjnych, wykorzystania komputera oraz internetu w hotelarstwie i agroturystyce. Na zajęciach z geografii hotelarstwa zobaczysz jak funkcjonuje hotelarstwo w Polsce i na świecie. Nauczymy Ciebie w jaki sposób sprawnie organizować katering oraz obsługiwać różnorakie imprezy okolicznościowe, takie jak: bankiety, śluby, dyskoteki czy innego rodzaju zabawy rozrywkowe. Studia na tej specjalności pozwolą Tobie na zapoznanie się z metodami efektywnej pracy w hotelach oraz innych przedsiębiorstwach branży hotelarskiej, świadczących usługi dla turystów. Przedmioty poświęcone gastronomii umożliwią zaznajomienie się z zasadami organizowania zbiorowego żywienia obowiązujące zarówno w branży turystycznej jak i obiektach gastronomicznych. Na zajęciach poświęconych regionalnym tradycjom kulinarnym zapoznasz się z tajemnicami kuchni zarówno wielkopolskiej jak i innych regionów naszego kraju. Interesującą propozycją będą zajęcia z turystyki kulinarnej, które umożliwią z kolei zapoznanie się z tradycjami kulinarnymi różnych zakątków Europy i świata.
Blok przedmiotów poświęconych agroturystyce umożliwi zdobycie wiedzy i umiejętności niezbędnych do zorganizowania oraz prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego. Agroturystyka to coraz bardziej popularna forma wypoczynku. By prowadzić nowoczesne gospodarstwo agroturystyczne nie wystarczy zapewnić turyście nocleg i wyżywienie. Trzeba zaoferować mu różne formy aktywnego wypoczynku, rekreacyjno-sportowe (np.: turystykę pieszą, rowerową, konną czy wodną) oraz rozrywkowe (np. zabawy taneczne, konkursy zręcznościowe). Niejeden turysta będzie także zainteresowany zabytkami oraz kulturalną ofertą regionu. Ważna jest także umiejętność zainteresowania go lokalnymi podaniami, legendami, tradycjami czy zwyczajami.
Po ukończeniu studiów na specjalności hotelarstwo z gastronomią oraz agroturystyka będziesz mógł założyć nowoczesne gospodarstwo agroturystyczne. Poprowadzisz również hotel, hostel, schronisko, restaurację, pub czy inny punkt gastronomiczny. Będziesz mógł także pracować w wyżej wymienionych jednostkach przy organizowaniu i zarządzaniu ruchem hotelowym, w recepcji, na sali restauracyjnej, organizowaniu czasu wypoczynku gości oraz przy promocji i reklamie.
Jakie przedmioty specjalnościowe?
Program tej specjalności, oprócz przedmiotów kierunkowych, obejmuje m.in. podstawowe zagadnienia hotelarstwa, usługi gastronomiczne, agroturystykę i inne formy turystyki wiejskiej, podstawy wiedzy o żywieniu, media elektroniczne w hotelarstwie gastronomii i agroturystyce, podstawowe zagadnienia ekologii i ochrony środowiska, systemy rezerwacyjne, organizację oraz zarządzanie w hotelarstwie, gastronomii i agroturystyce, współczesne hotelarstwo w Polsce i na świecie, wyposażenie zakładu gastronomicznego, rachunkowość w hotelarstwie, gastronomii i agroturystyce, organizację wypoczynku w gospodarstwie agroturystycznym, reklamę i promocję usług hotelarskich, gastronomicznych oraz agroturystycznych.